Van Totem tot Ibizkus wijnen

Ibizkus, opgericht in 2007 als Totem Wines, heeft zich gevestigd als een toonaangevende wijnmakerij op het eiland Ibiza en de grootste wijnexporteur.

In de afgelopen 16 jaar is Ibizkus uitgegroeid tot een exploitant van 28 hectare wijngaarden op Ibiza – bijna de helft van de geregistreerde wijnstokken op het eiland – en blijft zich inzetten voor het herstel en behoud van de lokale druivensoort Monastrell (of Mourvèdre). Deze variëteit is goed voor 90% van de productie van Ibizkus: zowel voor de monovarietal rode wijnen als voor de vlaggenschipwijnen Ibizkus rosé en Totem rosé.

Ibizkus teelt ook Malvasía, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, fijnkorrelige Muscat en Macabeo. De ibizan Malvasía is de belangrijkste druivensoort die wordt gebruikt in de witte wijnen Totem, Ibizkus en Can Bassó; Gekenmerkt door een boeket van kamperfoelie, jasmijn en tropisch fruit met smaken van rijpe peer, citrus en perzik, zijn de witte wijnen van Malvasía doorgaans licht en knapperig met milde tannines en een lage zuurgraad.

Alle Ibizkus-wijnen zijn gemaakt van niet-geïrrigeerde, ecologisch geteelde druiven die met de hand worden geoogst en gefermenteerd met natuurlijke gisten. Als wijnmakerij geloven we in minder is meer als het gaat om het gebruik van sulfiet. We gebruiken slechts net genoeg om stabiele wijnen te produceren, microbiële groei te vermijden en onze wijnen te laten verbeteren naarmate ze langer op fles liggen.

Rijping van Monastrell-druiven is in Franse eikenhouten vaten.

 

Ibizkus produceert 11 verschillende wijnen onder 3 labels:

Totem is het meest premium label en omvat een rode, rosé en witte wijn. Dit label vertegenwoordigt het beste dat we op Ibiza kunnen bereiken en de meeste wijnen zijn ofwel per stuk verpakt, ofwel gemaakt van niet-geënte wijnstokken. Totemwijnen kenmerken zich door een zeer beperkte productie van tussen de 1.000 en 3.000 genummerde flessen per jaar.


Ibizkus is  hoofdlabel en is goed voor meer dan 80% van de productie van de wijnmakerij. Het bevat twee monovarietal rode wijnen (Monastrell en Syrah), een rosé en een witte wijn.


Can Bassó is het nieuwste label van de wijnmakerij en omvat een rode, een rosé en een witte wijn geproduceerd uit jongere wijnstokken.